2018-07-12
Erik

Om du letar efter en styrenhet för ditt smarta hem, så är kanske Vera inte högst upp på listan. Veras lite tråkiga utseende, som mer liknar en routers, kanske avskräcker dig? Låt dig dock inte avskräckas, Vera kommer med en rad attraktiva funktioner såsom förmågan att köras offline. Så om du inte har lagt en tanke på Veras produkter, kanske det är dags att göra det nu. 

Jämförelse mellan Veras modeller

Vera kommer med tre olika modeller, VeraEdge, VeraPlus och VeraSecure. Alla kommer med samma standardfunktioner och alla använder samma applikation. Skillnaden ligger i hårdvaran.


 VeraEdgeVeraPlusVeraSecure
 Pris 1 390 kr 1 995 kr 3 495 kr
 Processor 600MHz MIPS SoC 880MHz MIPS SoC 880MHz Dual-Core MIPS SoC
 RAM 128MB DDR2 256MB DDR3 512MB DDR3
 Flash Memory 128MB 128MB 128MB
 Z-Wave Plus JA JA JA
 Zigbee NEJ JA JA
 VeraLink NEJ NEJ JA
 Bluetooth NEJ NEJ JA
 Wi-Fi 802.11 b/g/n 802.11 a/b/g/n/ac 802.11 a/b/g/n/ac
 WAN Port 10/100 Ethernet Gigabit Ethernet Gigabit Ethernet
 USB Port JA JA JA
 Cellular Backup Tillägg Tillägg 3G Embedded
 Battery Backup Tillägg Tillägg 2400mAh
 Antal enheter Upp till 100 Upp till 200 Upp till 200
I denna artikel kommer vi att fokusera på VeraSecure, då det är den mest kraftfulla av sina syskon. Den har en tvåkärnig processor och 512 Mb RAM, den har även support för fler protokoll. Utöver Z-Wave och Zigbee har VeraSecure även support för VeraLink, WiFi och Bluetooth och kan vara uppkopplad mot upp till 200 enheter.

VeraSecure har även inbyggda funktioner och egenskaper. Den har ett inbyggt backup batteri för att hålla din Vera levande upp till 8 timmar, om ett strömavbrott skulle inträffa. VeraSecure kan även fortsätta övervaka säkerhetssensorer utan strömförsörjning. Det finns även möjlighet till 3G-backup, om internetanslutningen skulle ge vika. VeraSecure kommer även med en inbyggd siren för att skrämma bort inkräktare. Inbyggd mikrofon och högtalare tillåter dig att ha en konversation med VeraSecure. Allt detta gör att VeraSecure värdig sitt högre pris.

Hemautomatisering

Veras styrenheter är först och främst skapade för hemautomatisering. För att börja automatisera med VeraSecure behöver du kompatibla enheter, detta ska dock inte vara ett problem då VeraSecure stödjer flertalet protokoll, Z-Wave Plus, Zigbee HA 1.2, Bluetooth Low Energy och Wi-Fi. Stöd för VeraLink finns även, som främst är skapat för att ansluta säkerhetssensorer.

VeraSecure

Att ansluta enheter med VeraSecure
När du har valt och införskaffat dig de enheter du behöver till ditt hem, är nästa steget att koppla dem till din Vera. Det finns två sätt att göra detta på, antingen genom appen som kan installeras i din smartphone eller genom ett webbgränssnitt. Vera rekommenderar att du använder webbgränssnittet när du kopplar dina enheter och för att automatisera ditt hem.

Själva processen för att koppla dina enheter varier, vissa enheter finns det inbyggt stöd för. Du ansluter dessa enheter genom att navigera till “Devices”, klicka sedan på “Add Device” och välj sedan vilken typ av enhet du vill ansluta, en termostat eller rörelsesensor till exempel. Då visas en lista av enheter som Vera har inbyggt stöd för och som tillhör den sensortyp du har valt sedan innan. Klicka sedan på modellen du vill ansluta, programmet kommer sedan att starta en installation.

Om det skulle vara så att du inte hittar din enhet i listan, är det fortfarande möjligt att anslua enheten till din Vera genom att välja “Generic Z-Wave device” eller “Generic ZigBee device”. Alla Z-Wave och ZigBee produkter kan anslutas på detta sätt.

Kontrollera VeraSecure
Det är nu det roliga börjar! När du har kopplat ihop alla dina enheter med din VeraSecure kan du börja att kontrollera din enheter och automatisera ditt hem. Det finns tre olika sätt som du kan interagera med dina enheter.

Manuell kontroll via appen
Du kan manuellt kontrollera dina enheter via Veras app. Via appen kan du se alla dina anslutna enheter, om du sedan klickar på en enhet får du åtkomst till ett antal olika alternativ. Om du till exempel klickar på en lampa, får du alternativet att sätta på/stänga av ljuset, dimma ljuset eller byta färg.

Scener
Men själva poängen med ett smart hem är att du ska kunna automatisera. För att göra detta använder man sig av “scenes”. Sener är regler du skapar för vad dina enheter ska göra vid olika “triggers”, till exempel om klockan slår 17:00 så ska lamporna tändas i hallen, eller om den relativa luftfuktigheten överstiger 50% så ska en fläkt sättas igång. Med Vera kan du själv skapa dessa scener för att automatisera ditt hem.

Du skapar enklast scener genom att använda webbgränssnittet. Du gör detta genom att först ta dig till “Scenes” och klickar på “+” ikonen.

Programmet kommer att be dig välja en “trigger”. En trigger kan vara ett datum, klockslag, en annan enhet (sensorer t.ex.), en händelse skapad av en enhet, eller
din telefons position. Du kan också skapa manuella scener som bara körs manuellt, som du sätter på via kontrollpanelen i appen.

Nästa steg är att lägga till saker som ska utföras när en trigger är utlöst. Du lägger till de enheter du önskar ska vara med i scenen och bestämmer vad de ska göra.

Sista steget är att välja villkor. I det här steget kan du välja att anpassa scenen ytterligare. Du kan till exempel lägga till ett villkor där scenen bara körs om din Vera är i ett speciellt läge, som “Home” eller “Away”. Du kan bestämma om scenen ska skicka en notis och du kan även namnge scenen. När du skapat en scen kommer den att köras fram tills att du väljer att pausa den eller att ta bort den.

Plug-Ins
Ett annat sätt som du kan automatisera ditt hem genom är att använda dig av plug-ins.

Plug-ins liknar appar i din smartphone. Du kan ladda ner dem från Veras App Store och installera dem på din VeraSecure. Varje Plug-In erbjuder olika funktioner. Det finns till exempel en plug-in som gör att du kan sätta min- och maxtemperatur för din termostat, som gör att dina gäster inte kan sätta en för låg/hög temperatur. Det finns även en plug-in som sätter på och stänger av din smarta lampor i ett slumpmässigt mönster för att skapa känslan att någon är hemma.

Du kan själv ta en titt här på flera av Veras andra plug-ins. https://apps.mios.com/

VeraSecure och hemsäkerhet

Förutom att automatisera ditt hem, gör VeraSecure ditt hem säkrare. Men först behöver du säkerhetssenorer, så som rörelsesensorer, läckagesensorer, röksensorer, kolmonoxidsensorer. Du kan även ansluta olika typer av knappar och knappsatser.

För att använda sig av självövervakning behöver du inget mer än Veras app. I den kan du använda dig utav olika lägen (Home, Away, Vacation, Night) för att slå på/stänga av dina sensorer eller skapa en scen som automatiskt sätter på/stänger av dina sensorer med hjälp av geofencing (din telefons position).

Om något över det vanliga skulle inträffa, såsom att en läcka upptäcks av någon av dina vattensensorer, skickas en varning till dig antingen via mejl eller text till din telefon. Ditt ansvar ligget då på att kunna agera på denna information, till exempel ringa brandkår vid en brand. För att underlätta självövervakningen rekommenderar vi att du skapar egna scener för att hjälpa dig vid en eventuell nödsituation. Där eventuella inkräktare kan skrämmas av sirener och ljus eller om dina röksensorer skulle uppfatta rök så sätts alla lampor på, så att du slipper fumla runt i mörkret vid en eventuellt nödsituation.

Kameraövervakning
VeraSecure fungerar även med övervakningskameror, det är dock endast VistaCam och några andra kameror från Bosch och Panasonic som har ett inbyggt stöd. Det finns möjlighet att ansluta andra IP-kameror till din VeraSecure, men Vera kan dock inte garantera att alla funktioner fungerar fullt ut.

Att installera kameror i ditt smarta hem tillför några extra funktioner, du får till exempel möjlighet till att i realtid övervaka ditt hem, få notiser när kamerorna upptäcker rörelse eller ljud.

Veras ultimata vapen!

VeraSecure har förmågan att fungera även om din internetanslutning är nere. Du kan styra ditt hem via din smarta telefon trots att det saknas internetuppkoppling tack vara Veras inbyggda Bluetooth modul. Du kan styra nästan alla enheter, ZigBee och Z-Wave enheter går att styra fullt ut vid offline-drift, det krävs dock att du är hemma för att det ska fungera.

Din VeraSecure fungerar nästan som vanligt vid offline-drift, förutom själva fjärrstyrningen. Alla scener som du har skapat lagras lokalt i din Vera vilket gör att alla scener fortsätter att köras som vanligt, om obehöriga skulle bryta sig in i ditt hem skulle dina scener fortfarande att köras och skrämma iväg dem.

Om du värdesätter funktioner där ditt hem ska kunna styras offline och att säkerheten ska fortsätta fungera är VeraSecure är utmärkt val av styrenhet.